Politieke partijen: Haags hondenbeleid is beestenboel 

11 August 2021, 08:35 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Ingezonden

Hart voor Den Haag en de Partij voor de Dieren slaan alarm over het achterstallige onderhoud aan hondenuitlaatplaatsen. Bij de partijen regent het klachten over, de voor honden zeer schadelijke grasaar en berenblauw, die welig tiert op de uitlaatplekken. Sommigen zijn daardoor zelfs niet meer begaanbaar voor de trouwe viervoeters. De partijen trekken samen aan de bel.

“Zowel de grasaar als de berenklauw kunnen voor flinke gezondheidsschade zorgen bij honden. Zo kan de berenklauw voor een brandende uitslag zorgen en kan een grasaar in de poot terecht komen of in neus of oren”, zeggen de raadsleden René Oudshoorn (Hart voor Den Haag) en Robin Smit (Partij voor de Dieren). Voor dit laatste is vaak een moeilijke en kostbare ingreep bij de dierenarts het laatste redmiddel. Ook het onderhoud schiet op meerdere plekken tekort. “Op veel uitlaatplaatsen zijn de poepbakken gesloopt of ontbreken ze in het geheel. Sommige bordjes waar honden wel of niet welkom zijn ontbreken volledig of zijn verkeerd geplaatst. Al met al is het droevig gesteld met het Haagse hondenbeleid”, aldus Oudshoorn en Smit.

‘Waar gaat hondenbelasting heen?’

Op verzoeken van Hart voor Den Haag en de Partij voor de Dieren voor omheinde uitlaatplekken werd stelselmatig negatief geantwoord door wethouder Bredemeijer (CDA). “Nu bereiken ons zelfs geluiden dat er juist meer uitlaatplekken zullen verdwijnen”, aldus de raadsleden die helemaal klaar zijn met het Haagse hondenbeleid en daarom samen de handen ineenslaan om een lans te breken voor de trouwe viervoeter. 

“Het is een beestenboel! Regelmatig stellen we vragen in de raad over problemen die hondenbezitters ondervinden, ik krijg hier veel klachten over binnen en recent heb ik zelf mogen ervaren hoe beroerd het met de uitlaatplaatsen is gesteld toen ik met mijn hond onder de rode plekken naar de dierenarts moest door Grasaar of Berenklauw. Er wordt door dit college twee miljoen euro per jaar aan hondenbelasting binnen geharkt maar de wethouder weigert openheid te geven hoeveel daarvan aan hondenbeleid wordt uitgegeven. Vergeleken bij andere gemeenten is het hier droevig gesteld, het lijkt wel of dit stadsbestuur een hekel heeft aan honden en ze liever de stad uit wil bannen!”, zegt Oudshoorn.

“De hond wordt in Den Haag gezien als een spaarvarken, waar veel geld aan wordt verdiend maar waar weinig geld voor de honden voorzieningen wordt vrijgemaakt. Al jarenlang liggen er toezeggingen op de plank voor veilige omheinde losloopplekken, aanwijzen van nieuwe veilige gebieden en inzet van meer poepzuigers. Tot op heden ligt er een hele dikke laag stof op alle beloftes. Als wij daarnaar vragen blijft de deur dicht. Terwijl in coronatijd het aantal hondenbezitters is gestegen en de vraag naar veilige losloopgebieden alleen maar is toegenomen”, voegt Smit toe. 

Hart voor Den Haag en de Partij voor de Dieren stellen schriftelijke vragen.